Miten lisätä kodeissa uusiutuvien energialähteiden osuutta ja vähäpäästöisiä ratkaisuja? Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta puhui aiheesta Tiedettä Kaupungissa 2017 -tapahtumassa:

”Kerrostaloissa aurinkosähköpaneelit sopisivat talon yhteisen eli kiinteistösähkön tuotantoon. Yhtiökokoukselle voi esimerkiksi ehdottaa, että taloyhtiö selvittää mahdollisuuksia tuottaa itse sähköä aurinkopaneeleilla.

Tärkeää on aina myös energiatehokkuus, eli vanhanaikaisesti sanottuna energiansäästö. Sitä auttaa muun muassa veden kulutuksen huoneistokohtainen mittaus.

Ilmanvaihdon tarkistus voi johtaa merkittäviin energiatehokkuustoimiin. Valaistukseen led-valaisimet ovat hyvä valinta. Suihkuihin voi asentaa säästösuuttimet. Tällöin on helppo ottaa suihku pienellä vedenvirtauksella.

Omakotitalossa suoran sähkölämmityksen tueksi voi hankkia ilmalämpöpumpun. Myös varaava tulisija on hyvä olla – mieluiten pohjoismaisen ympäristömerkin omaava, jonka päästöt ovat vähäisemmät. Jos vesikiertoisen lämmityksen lämpö tuotetaan öljyllä, öljykattilan voi korvata maalämpöpumpulla maaputkistoineen tai pellettejä tai klapeja käyttävällä kattilalla.

Kotitalouden sähkövalinta on myös olennainen. Kannattaa suosia vihreää sähköä. Sähkön tuntihinnoittelusta on jo moni kuullut. Jatkossa voi tulla myös ilmastopäästön mukaan ohjattava kulutus. Silloin voisi valita laitteidensa, vaikkapa pyykinpesukoneen, käyttöajan pienimmän päästön tunnille. Laitteen käytöstä aiheutuvat päästöt vähenevät helposti melkein 10 prosenttia.”

Lisätietoja:

  • eneuvonta.fi näyttää esimerkkejä energiatehokkaista kodeista ja erilaisista energiajärjestelmistä. Sieltä löytyvät myös alueelliset energianeuvojat ympäri maata, puhelinnumeroineen.
  • Motiva koordinoi e-neuvontaa. Motivan nettisivuilta motiva.fi löytyy neuvontaa vaikkapa ilmalämpöpumpuista ja puulämmityksestä.
  • hinkufoorumi.fi on hiilineutraalien kuntien nettisivusto, ja siellä on paljon esimerkkejä asukkaiden, yritysten ja kuntien teknologiavalinnoista ja muista toimista, joille kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään.
  • ilmastodieetti.fi-sivuilla  voi laskea oman kulutuksensa kasvihuonekaasupäästöt.

Kuva: Timo Riihimäki