Terveydenhuolto kehittyy lujaa vauhtia. Jopa ihmiseen on mahdollisuus printata varaosia. Mutta miten ihminen voi vaikuttaa itse omaan terveyteensä, miten ihmisestä kerätään tietoa teknologian kehittymistä varten ja miltä lääkintä näytti Suomessa aikaisemmin?

Dosentti Susanna Niiranen kertoo keskiajan tuoksuterapiasta:

Kansankieliset reseptikokoelmat kertovat paljon keskiajan ihmisen maailmankuvasta. Kasvilääkintä, kristillinen retoriikka ja magia ilmenivät sulassa sovussa kirjoituksissa, jotka oli suunnattu latinaa taitamattomille maallikoille.

Dosentti Eija Pirinen esittelee B3-vitamiiniin liittyviä tutkimustuloksia:

Vuosikausia tunnettu vesiliukoinen B3-vitamiini on tärkeämpi aineenvaihdunnan säätelijä kuin onkaan ymmärretty ja B3-vitamiinilla voidaan mahdollisesti  tulevaisuudessa ehkäistä/hoitaa metabolisia tauteja sekä perinnöllisiä mitokondroiden toiminnan häiriöitä.

Professori Petri Ala-Laurila taas raottaa sala-ovea aivojen ymmärtämiseen, eli verkkokalvoamme:

Neuroni

Verkkokalvon neuroneita, Kuva: Petri Ala-Laurila Lab

Silmän verkkokalvo on kuin salaovi ihmisen aivojen neuraalisen informaation käsittelymekanismeihin. Tutkimuksella selvitetään pienten hermoverkkojen signaalinkäsittelyn suorituskyvyn ehdottomia reunaehtoja. Niitä voidaan hyödyntää esim. entistä parempien pimeänäkölaitteiden suunnittelussa. Lisäksi ne voivat valottaa tiettyjen verkkokalvon sairauksien syitä.

SN

Terveyden tutkimuksessa on edetty pitkälle tuoksuterapian ajoista.