Siltavouti, kopisti, viikateseppä. Monia entisaikain ammatteja ei enää ole, ja uusia syntyy jatkuvasti esimerkiksi digitaalisten palveluiden ympärille. Teknologian ja yhteiskunnan kehitys johtaa vanhojen ammattien kuolemaan ja uusien syntyyn. Mutta miltä näyttää tulevaisuus? Keskiviikon viimeinen teemakokonaisuus Työ ja elinkeinot käsittää kolme mielenkiintoista ja ajankohtaista puheenvuoroa.

Dosentti Tapio Bergholm valottaa satamatyön muutosta massoja työllistävästä sesonkityöstä ympärivuotiseksi ammattityöksi.

Satamatyö oli pitkään etupäässä kesäistä tilapäistyötä, jota teki yli kymmenen tuhatta miestä ja noin tuhat naista. Tänään konttilukkien ja -nostureiden ja muiden satamakoneiden kuljettajia ja terminaalityöntekijöitä on vain pari tuhatta, vaikka satamiemme kautta kulkee tavaraa paljon enemmän.

Dosentti Anu-Hanna Anttila pohtii työmarkkinoiden murrosta.

Toimeentulo on tänään monimuotoisempaa, kun työmarkkinoilla on tarjolla yhä yleisemmin ei-kokoaikaista ja pysyvää palkkatyötä. Lisäksi työtä teetetään toimeksiantoina freelancereillä, yrittäjillä ja toiminimellä työskentelevillä. Työttömyyden torjunnassa ja ammatillisessa koulutuksessa kannustetaan yrittäjyyteen, mutta riskeistä ja muista yrittäjän aseman ikävistä puolista ei juuri kerrota. Meneillään on palkkatyöyhteiskunnan murros, jonka osana yritetään muokata työntekijöiden identiteettiä. Kuitenkin unohdetaan helposti, ettei monilla ole tarvittavia resursseja saati halua ryhtyä yrittäjäksi. Jokainen ei näin mitenkään voi olla oman onnensa seppä.

Dosentti Minna Huotilainen saapuu haastateltavaksemme aiheesta Ihminen ja robotti – tulevaisuuden työpari.

Millaista robotin kanssa on tehdä töitä? Voimmeko jotenkin välttyä siltä, että robotit tulevat ja vievät työmme? Millaisia töitä robotti osaa tehdä? Millaisia ei? Voiko robotti olla älykkäämpi kuin ihminen?

Tule kuuntelemaan! Työ ja elinkeinot -kokonaisuus alkaa Kampin keskusympyrässä 11.1. klo 17:15.