Vuoden 2019 Tiedettä kaupungissa -tapahtuma oli monimediainen. Tänä vuonna teemana oli monimuotoinen kaupunki.

Varsinainen tapahtuma järjestettiin 9.-10.1. Basson pop up-tilassa. Edellisvuosien kauppakeskukseen verrattuna tila oli pieni ja intiimi.
Kaksipäiväisen tapahtuman lisäksi Tiedettä kaupungissa -aiheita käsiteltiin monissa medioissa: Basso julkaisi ensimmäisiä haastatteluja kanavallaan jo marraskuusta alkaen, Instagram-tilillä nähtiin kuvapareja luentojen teemoihin liittyen, ja Metropolia Ammattikorkeakoulun mediatuotannon opiskelijoiden tekemiä tutkijoiden haastatteluja oli luettavissa tapahtuman sivuilla jo joulukuun puolella. Opiskelijat toteuttivat tapahtumaan myös humoristisen mainosvideon ja tapahtuman radiomainoksia Bassolle. Varsinaiset esitykset, paneelikeskustelut ja puheenvuorot, striimattiin Tiedetv:n Youtube-kanavalle, jossa ne ovat edelleen katsottavissa.

Pop up-tilassa nähtiin neljä paneelikeskustelua, kuusi key note-puheenvuoroa, kaksi demoa, sekä mahdollisuus esittää yleisökysymyksiä kaupunkitutkijalle. Katujen nimiin ja kaupunginosiin liittyviä kysymyksiä tulikin runsaasti ja keskustelu oli vilkasta.

Kaupunkitutkija Terhi Ainiala keskittyy yleisökysymyksiin

Paneelikeskusteluissa käsiteltiin tekoälykästä liikennettä, kaupungin kokemista eri sukupuolen edustajana tai näkövammaisena, kaupunkilaisten hyvinvointia ja pahoinvointia, ja otettiin kaupunkitilaa haltuun. Paneelien teemoihin liittyen oli pop up -tilassa lisäksi mahdollisuus testata kaupungin kokemista näkövammaisena: ensimmäisenä päivänä paikalla oli Ammattiopisto Liven väkeä kohokarttojen, valkoisen kepin ja näkörajoite-lasien kanssa. Toisena päivänä Metropolia Ammattikorkeakoulun robottibussi vieraili Senaatintorilla Tekoälykäs liikenne -teeman innoittamana. Heurekan virtuaaliparturi oli myös paikalla, ja laitteella sai luotua itselleen hetkessä trendikkään hipsteri-lookin.

Robottibussi Senaatintorin iltahämärässä

Tutkijat pitivät omia key note -puheenvuorojaan monista eri aiheista, muun muassa tekoälystä, lähiöiden potentiaalista, musiikin vaikutuksesta tunneälyyn ja kaupungistumisen trendeistä. Puhekupla-hanke demosi miten maahanmuuttokeskustelujen jännitteitä voi purkaa draaman avulla vaikka lähikuppilassa, ja Break the Fight!-projekti koettaa saada nuoret harrastamaan, liikkumaan ja osallistumaan Itä-Helsingin kehittämiseen hiphop-kulttuurin avulla.

Break the fight!-projektin tyylinäyte

Jos pop up-tilan visiitti jäi väliin, voit edelleen katsoa ja kuunnella kaikki upeat puheenvuorot Tiedetv:n Youtube-kanavalla.

Teksti: Saija Heinonen ja Anna Horppu
Kuvat: Saija Heinonen; robottibussikuva: Eetu Rutanen