Rakkaus katukulttuuriin on kulkenut Itä-Helsingissä syntyneen ja sinne aikuisiällään palanneen tanssija-koreografi Arja Tiilin mukana aina. Tiili on pitkän uransa aikana tehnyt kymmenittäin tanssiteoksia, joissa kaikissa on ollut yhdistävänä tekijänä yhteiskunnallisten asioiden käsitteleminen. Tanssijana ja omaa nimeään kantavan dance companyn taiteellisena johtajana Tiili on halunnut teoksillaan ennen kaikkea vaikuttaa. Kahdeksan vuotta sitten hän keksi tavan, jolla saada vaikuttamiseen mukaan myös nuoret. Tavan, joka yhdistäisi nuorisotyön, taidekasvatuksen, taiteen tekemisen ja ammattilaisten esittämän näyttämöteoksen. Tietysti katukulttuurilla kehystettynä.

”Marginaaliin jäävät asiat kiehtovat. Nythän katukulttuuri on mainstreamia, mutta minua kiinnosti se silloin, kun se ei ollut enää niin suosittua 1990-2000 -luvun taitteessa. Katukulttuuri edustaa minulle aitoutta, dynaamisuutta sekä yhdessä tekemistä ja olemista. Se edustaa sellaista `hei kato, mä oon tässä` -fiilistä”, Tiili kertoo.

`Hei kato, mä oon tässä` -fiilistä Tiili taidetanssiryhmänsä kanssa haluaa tarjota myös lanseeraamassaan Break the Fight –toiminnassa. Nuorten kanssa työskentely on aina tuntunut Tiilille luontevalta. Break the Fight! –toiminnassa yhdistyvät kolme hänelle tärkeää asiaa: nuoret, katukulttuuri ja vaikuttaminen.

Jos nuorten kanssa puhutaan vaikka koulukiusaamisesta, miksei sitä käsiteltäisi samalla laajemminkin? Tätä kysymystä Tiili pohti vuonna 2014 kootessaan ensimmäistä työpajaansa Break the Fight!– breikkaa koulukiusaamista vastaan. Mukaan hän sai niin nyky- kuin hiphoptanssijoitakin sekä räppäreitä, kuten Mercedes Bentson. Työpajoissa on ollut myös breakdancea, beatboxausta, graffitien tekoa ja dj-toimintaa. Puolitoistatuntisen työpajan aikana nuoret saavat osallistua yhteiseen tekemiseen. Työpajatoiminnan lisäksi on mahdollista seurata kattavaa, ammattimuusikoiden ja –tanssijoiden esittämää näyttämökokemusta erillisissä esitystilaisuuksissa. Lopuksi keskustellaan tärkeistä teemoista, kuten kiusaamisesta, ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä. Nuorille on erikseen esitetty 45 minuutin eli oppitunnin mittaista ammattimuusikoiden ja -tanssijoiden esittämää näyttämöteosta Break the Fight – I was here.  Break the Fight! -toiminta on parhaimmillaan taidekasvatusta – uusimmassa hankkeessa toivottavasti yhdistettynä myös nuorisotyöhön.

Kuva Väkivallaton koulu -hankkeesta vuodelta 2014, jossa järjestettiin flashmob-tapahtuma Kampin Narinkkatorilla. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Break the Fight! on jo ehtinyt kiertää useissa kouluissa ympäri Etelä-Suomea. Myös pidemmällä, kuten Kuopiossa, Pieksämäellä ja Raisiossa, ollaan vierailtu. Nuoria on tavoitettu jo 6000, joten aivan pienestä kuviosta ei ole enää kyse.

Lähes kolmannes näistä nuorista tavoitettiin Suomen Kulttuurirahaston hanketuella: lukuvuoden 2017-2018 aikana BTF vieraili neljässä kunnassa toteuttamassa työpajoja etupäässä yläasteikäisille nuorille osana heidän koulupäiviään. Hankkeeseen kuului Nuorisotutkimusverkoston toteuttama seuranta- ja arviointitutkimus hankkeen vaikuttavuudesta. Tutkimuksesta vastasi Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija ja nuorisotutkimuksen dosentti Sofia Laine. Hänen kanssaan työtä tekivät tutkimusavustajat Susanna Jurvanen ja Noora Järvi sekä joukko Helsingin yliopiston opiskelijoita.

Sofia Laine kiteyttää toimittamassaan tutkimusraportissa Väkivallattomuuden sanomaa yläkouluihin hiphop-kulttuurin keinoin – Break the Fight! -hankkeen seuranta- ja arviointitutkimus, että parhaimmillaan taide voi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia. Hän kirjoittaa, että aiempien tutkimusten kautta on todettu, että taiteen kautta nuoret voivat tavoittaa osallistumisen, oppimisen ja onnistumisen kokemuksia, jotka vahvistavat nuoren itsetuntoa, auttavat tunnistamaan omia vahvuuksia sekä näkemään itsensä uudessa valossa.

Kuvassa tanssijoita Break the Fight! – I was here! -esityksessä vuodelta 2015. Kuva: Laura Oja

Laineen seuranta- ja arviointitutkimuksen perusteella breakdancekulttuuri on oiva tapa käsitellä koulukiusaamista ja vaikeita asioita. Katukulttuurissa on valtavasti potentiaalia käsitellä omia kokemuksiaan sekä yhdessä että yksin liikkeen tai muun luovan ilmaisun kautta. Samalla voidaan puuttua yhteiskunnallisiin asioihin, kuten koulukiusaamiseen. Moni työpajoihin osallistuneista nuorista olisi toivonut pidempiä kurssimaisia kokonaisuuksia.

Arja Tiili kertoo tuoreesta, Itä-Helsingissä startanneesta BTF – Mahdollisuus kuulua –hankkeesta, jossa on erilaisia osatoimintoja. Yksi niistä on kouluille tarkoitettu 12-viikkoinen kurssi. Tiili näkee hankkeessa sen pituuden ansiosta olevan myös mahdollisuuksia ohjaajan ja nuorten pidempiin kohtamisiin ja asioiden syvällisempään pureutumiseen.

Jatkossa Tiili haluaa kehittää Break the Fight! -toimintaa yhä enemmän teatteritoiminnan suuntaan.

”Tanssin dramaturgisilla keinoilla pystytään näyttämään monenlaisia tunteita ja metaforia. Break the Fight – I was here! -esityksessä on kiusaamiskohtaus, joka on tehty verenpunaisessa valossa, ja takana on kuvaa koulun pihalta sekä videokuvataiteilija Jyrki Riekin animoimia, kiusattuja hahmoja.”

BTF – Mahdollisuus kuulua -hankkeessa on juuri 2018 joulukuussa avattu Vuosaaren kauppakeskus Columbukseen Break the Fight! –nimeä kantava hip hop -harrastetila nuorille.

Mukana BTF-toiminnassa kulkee edelleen Tiilille tärkeä asia – vaikuttaminen.

”Ei odoteta jossain, että tulkaa katsomaan meidän esitystä vaan mennään ja viedään se esitys paikan päälle ja osallistetaan nuoria vaikuttamiseen. Edellisen hankkeen näyttämöesitysten päätteeksi järjestetyt kuntapäättäjäkeskustelut  ovat olleet hedelmällisiä: kuntapäättäjät ja nuoret ovat kohdanneet ja keskustelleet, mitä kouluissa tulisi tehdä, ettei kiusaamista ilmenisi.”

Break the Fight! -hanke on mukana Tiedettä kaupungissa -tapahtumassa keskiviikkona 9.1. kello 17.40-18.00.

 

Teksti: Anna Horppu

Artikkelikuva: Laura Oja